Bezienswaardigheden

De vakantiewoning is gelegen aan het Ijsselmeer in Friesland. Deze omgeving is een echt paradijs voor niet enkel een strand- of watersportvakantie, maar ook voor de cultuurliefhebbers.
Dankzij de vele activiteiten en bezienswaardigheden in de buurt zal u zich geen seconde vervelen.

De oude kerken in Friesland bepalen al heel lang de ‘skyline’ van Friesland. De meeste van deze kerken dateren uit de middeleeuwen, waarvan de oudste op terpen staan en gebouwd werden met uit de Eifel aangevoerde tufsteen.
Romaanse kerken (1000-1150): Hantum, Grou, Jorwert, Nes, Rinsumageest, Westergeest
Romaans-Gotische kerken (1150-1400): Boazum, Jistrum, Hallum, Janum, Morra, Weidum
Gotische kerken (1400-1600): Bolsward, Dokkum, Dantumawoude, Exmorra, Franeker, Kollum, Leeuwarden
Meer weten? Lees er dan even deze site op na.

Niet alleen de kerken zijn bepalend voor het uitzicht van Friesland, maar ook de typische Nederlandse molens. Tot over anderhalve eeuw geleden stonden er meer dan 2400 molens, nu nog slechts 124. Van poldermolens tot Koren- en pelmolens, ze zijn allemaal een bezoekje waard.
De stichting De Fryske Mole houdt zich bezig met de instandhouding van het molenbestand, en kan u hierover zeker meer informatie bieden.
Alle molens in Friesland? Klik hier.

Neem zeker ook eens een duik in de geschiedenis van de Friese adel. Staten of oude landgoederen zijn echte pareltjes, net zoals hun aangelegde tuinen. Dit zijn plekjes van ingetogen stilte, waar je je even terug in de tijd kan wanen.
Staten en Stinzen in Friesland bezoeken? Overzichtskaart.
Wat is een stins? In het middeleeuwse Friesland lagen honderden terpen, en op elke terp stond een stins een stenen toren met dikke muren ter verdediging van de terpbewoners.

Friesland is uiteraard ook bekend voor de tocht der tochten, namelijk de Elfstedentocht.
Deze vertrekt in Leeuwarden, en via Sneek, Ijlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum terug naar de finish op de Bonkevaart in Leeuwarden. Er zijn echter verschillende manieren om deze tocht zelf te ondernemen, zoals met de fiets, motor, woonwagen, …
Info: Elfstedenroute.

Wenst u de elfstedentocht te fietsen? Op deze site http://www.fietselfstedentocht.frl// kan u meer informatie vinden.
De route? : http://www.fietselfstedentocht.frl/nl-NL/route

Houdt u van wandelen? Kijk dan zeker de wandelroutes na.

In de buurt van de vakantiewoning bevinden zich verschillende pittoreske dorpjes, die zeker het bezoeken waard zijn.

 

Makkum (2km)

Makkum, ook bekend als de Poort naar de Zuiderzee, was een belangrijk handelscentrum van de 17e tot de 18e eeuw. Zo had Makkum verschillende steen en tegelbakkerijen, papiermolens, scheepswerven en nog zoveel meer.

Het oudste aardewerkbedrijf van Nederland (1572), de Koninklijke Tichelaar Makkum, is hier nog steeds gevestigd. Hier werd handgeschilderd aardewerk, tegels en keramiek gemaakt.
Maar Makkum heeft nog veel meer te bieden.
In elk oneven jaar worden hier Visserijdagen gehouden. In 2019 op 16 en 17 augustus.

Overtuigd om een bezoekje te brengen aan Makkum? In ons vakantiehuisje kan u logeren op een boogscheut afstand!

 

Kornwerderzand (10km)

Dit dorp werd oorspronkelijk aangelegd voor de bouw van de afsluitdijk. Deze waterkering en autoweg werd voltooid in 1932, en een jaar later opengesteld voor het verkeer. Het volledige verhaal van de afsluitdijk kan je terugvinden in het boekje Streep door de zee.
Tijdens de slag om de afsluitdijk in de Tweede Wereldoorlog was Kornwerderzand een van de weinige gemeenten die stand heeft gehouden. Getuige van deze slag zijn de talrijke kazematten die in verspreid liggen in de omgeving. De geschiedenis hiervan kan u ontdekken in het kazemattenmuseum.

 

Afsluitdijk Wadden Center (10km)

Bij Kornwerderzand kunt u sinds kort het beleefcentrum bezoeken. In het centrum wordt het verhaal verteld van UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee, de Vismigratierivier, de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer. Open op maandag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 uur.

 

Workum (11km)

 
Workum, of Warkum in het Fries, is de jongste van de Friese elf steden, aangezien het maar in 1399 stadsrechten heeft verkregen. Deze stad is ook de thuishaven van het Jopie Huisman museum. Deze Nederlandse tekenaar en kunstschilder is geboren en ook gestorven in Workum.
Bij de opening van het eerste museum in 1986 was de toestroom van bezoekers zo groot dat dit reeds in 1992 verhuisd is naar een nieuw pand, gelegen op het Noard 6.
Meer over Workum kan u terugvinden in het Museum Warkum Erfskip

 

Bolsward (14km)

Bolsward (Fries: Boalsert) is ontstaan op een drietal kunstmatige heuvels of terpen. In de prachtige oude binnenstad bevindt zich de Brouwerij Us Heit.

Deze Friese Bierbrouwerij is een klein familiebedrijf, die maar liefst acht verschillende speciaalbieren brouwt. Naast deze bieren wordt hier ook de single malt whiskey gestookt, de Frysk Hynder.
In de historische binnenstand staat ook het geboortehuis van de Friese schrijver en dichter Gysbert Japicx. In deze woning is een museum ingericht over zijn leven en zijn werken.

 

Harlingen (17km)

Harlingen (Harns in het Fries) is gelegen aan de Waddenzee en een ideaal vertrekpunt voor een bezoek aan de waddeneilanden Terschelling en Vlieland. In deze voormalige admiraalstad bevinden zich ruim vijfhonderd monumenten, maar ook een moderne handels- en visserijhaven.

Jaarlijks vinden hier ook de visserijdagen plaats (28-08-2019-31/08/2019). Dit evenement mag je zeker niet missen als je in de buurt bent. Vier dagen lang kan je genieten van dans, zang, sport, folklore en nog veel meer.
In 2018 kwam hier de Tall Ships Race langs. Aan deze zeilwedstrijd namen vaak meer dan 100 zeilschepen deel, waaronder ook de grootste ter wereld.

 

Hindeloopen (17km)

 Hindelopen (Hylpen in friesisch) is een pittoresk Elf steden-stadje aan het IJsselmeer dat in 1225 stadsrechten toegewezen kreeg. Een 300 jaar geleden groeide de stad uit tot een zeer belangrijke handelsstad. Hindeloopen had zelfs een vloot van meer dan 100 schepen. Een groot deel van Hindeloopen is, met zijn vele bruggetjes en karakteristieke gevels, een beschermd dorpsgezicht.

Bij een bezoek aan deze stad mag je zeker het eerste Friese schaatsmuseum met de grootste schaatscollectie ter wereld niet vergeten.

 


 

Sneek (24km)

Sneek (Fries: Snits) is gelegen aan het Sneekermeer, en heeft meer dan 33.000 inwoners. Daarmee is het de grootste plaats in de gemeente Súdwest-Fryslân. Het is de grootste plaats in de gemeente Súdwest-Fryslân in de provincie Friesland en is vooral gekend vanwege de historische binnenstad, met onder meer de Waterpoort, en de Sneekweek. In 2013 bestond de waterpoort 400 jaar.
In Sneek zijn er ook talrijke musea, waaronder het Fries Scheepvaarmuseum en het modelspoormuseum.

 

 

Franeker (26 Km)

Weinig steden hebben zoveel te bieden als Franeker (Fries: Frjentsjer). Cultuur, sport en wetenschap, er is voor ieder wat wils. Franeker is wereldbekend omwille van het oudste planetarium ter wereld. Het Eise Eisinga Planetarium bevind zich aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.

Ook sportieve evenementen ontbreken niet in Franeker, zo is er het kaatsveld met zijn opvallende torens, waar jaarlijks een van de grootste kaatswedstrijden plaatsvind.
En uiteraard passeert hier ook de befaamde elfstedentocht, Franeker wordt niet voor niets de ‘Ster Van De Elfsteden’ genoemd. Naast de schaatswedstrijd komt ook de fiets- en wandelelfstedentocht hier langs.
Kunst en cultuur is er ook in overvloed, met de schouwburg de Kroonbeurs, het Korendragershuisje, de Martinikerk, academiegebouwen, professorenhuizen en Museum Martena.

 

IJlst (26km)

Ijlst of Drylts in het fries, is een van de kleinste Elf steden. Het is de vierde stad (na Stavoren, Hindeloopen en Harlingen) die de stadsrechten toegewezen kreeg.
De zeventiende en achttiende-eeuwse gevels van kapiteins- en koopmanshuizen getuigen van een rijk verleden. De scheepsbouw en houthandel waren sterk vertegenwoordigd in Ijlst.
Een andere getuige van deze periode, is de unieke houtzaagmolen ‘De Rat’‘, aan de oevers van de Geeuw. Tegenwoordig wordt er op vrijwillige basis
hout gezaagd en is de molen toegankelijk voor bezoekers. Stammen die liggen te wateren, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en
neergaande zaagramen, de geur van vers gezaagd hout, hier ervaart u nog het oude houtzagers ambacht zoals dat al ruim 3 eeuwen in “De Rat” wordt uitgevoerd.

 

Stavoren (29km)

Stavoren is de oudste en was weleer de grootste en rijkste stad van Friesland; een machtige koopmansstad, waar ook de Friese koningen hun verblijf hielden. Aan het einde van de middeleeuwen raakte het stadje echter in verval omdat de haven verzandde en geen rol meer speelde in de internationale handel. Het verhaal ‘Het vrouwtje van Stavoren’ is gebaseerd op deze gebeurtenissen. Op zonnige dagen tijdens het hoogseizoen komt het stadje echter terug tot leven, waardoor het zeker de moeite waard is om te bezoeken tijdens uw verblijf in Friesland.
Verken zelf de boeiende geschiedenis van Stavoren in het lokale museum ‘t PontHús.

 

Sloten (38km)

Sloten (Fries: Sleat) geniet grote bekendheid als gezellig Elfstedenstadje met nog een echte stadsomroeper.
Zomer of winter, het oude vestingstadje met z’n grotendeels gave omwalling kan met recht de parel van de Friese Elfsteden worden genoemd.
Naast één van de waterpoorten, de Lemsterpoort uit 1821, staat de Korenmolen (een achtkante stellingmolen) die stamt uit 1755. In deze bovenkruier wordt nog op ambachtelijke wijze tarwe tot meel verwerkt die door particulieren gekocht kan worden. Op het molenerf staat een oud kanon dat in het zomer-seizoen iedere vrijdagavond wordt afgeschoten door de Stadsschutterij van Sloten.
Met zijn 800 inwoners maakt Sloten aanspraak op de titel ‘Kleinste stad van Nederland’. Zo zie je maar dan een klein stadje ook veel te bieden kan hebben!

 

Lemmer (42km)

Bezoek het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Tijdens de winters van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw stonden grote delen van Fryslân onder water. Om deze wateroverlast tegen te gaan besloot men in 1913 een stoomgemaal bij Lemmer te bouwen. Het Woudagemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen.
Sinds 1998 mag het Woudagemaal zich rekenen tot één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Dit heeft het stoompompstation niet alleen te danken aan haar belangrijke bijdrage binnen de Friese waterhuishouding, maar ook aan de bijzondere architectuur en de unieke toepassing van de stoomkracht door Nederlandse waterstaatkundigen.
Bijna dagelijks te bezoeken.


 

Leeuwarden (42km)

Leeuwarden, of Ljouwert in het Fries, is de trotse hoofdstad van Fryslân! Start- en finishplaats van de Elfsteden. Een stad met honderden monumenten, parels van musea en de leukste winkeltjes.
Als natuurliefhebber moet je zeker een bezoekje brengen aan de Aqua Zoo van Leeuwarden. Hier ontmoet je zeeberen en -honden, pinguïns, wallabies en nog zoveel meer intrigerende dieren.
Maar ook de kunst- en cultuurfanaat komt aan zijn trekken.
Het Fries Museum presenteert de prachtige geschiedenis van Friesland op een geheel eigentijdse manier.
Het Fries Verzetsmuseum is een onderdeel van het Fries Museum, en biedt een kijk op het verhaal van Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alles komt aan bod, van het dagelijkse leven, over het verzet en vervolging, tot de bevrijding. De verzameling van meer dan 100.000 objecten heeft een niet te onderschatten regionale betekenis en is een must om te bezoeken.
Leeuwarden is naast een authentieke stad, ook een moderne

.

De Slauerhoffbrug is een staartbrug, dit is een basculebrug waarbij het scharnierpunt niet onder het wegdek zit, maar op pylonen die aan één kant van de brug staan. Als de brug geopend wordt, wordt het brugvlak in verticale positie gezet.
Kortom, Leeuwarden is zeker de moeite om eens te verkennen!

 

Heerenveen (46km)

De gemeente Heerenveen (Fries: Hearrenfean) bevindt zich midden in de provincie Friesland.
Voor koninklijke bossen hoef je niet bij Apeldoorn of De Vuursche te zijn, ook Friesland heeft koninklijk groen: Oranjewoud, 400 ha groot en het gehele jaar toegankelijk. Oranjewoud is een verzameling voormalige landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken, een handjevol overgebleven landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen.

 

Dokkum (68km)

Dokkum is een vestingstad met bolwerken en ringgrachten. Op deze bolwerken staan twee molens, de Hoop en de Zeldenrust. In de afgelopen jaren is er veel gerestaureerd in Dokkum. Met hulp van de Europese Unie is de binnenstad opnieuw bestraat en zijn er diverse kunstwerken aangebracht. Ook particulier is er veel aan de stad opgeknapt. Voorbeelden hiervan zijn de Koffiebranderij, waar nu een restaurant in gevestigd is en het halsgevelhuis ‘De Gouden Hand’ aan de vleesmarkt. Probeer zeker de Dokkumer specialiteit, de Dokkumer koffie.

 

De Waddeneilanden

Van de vijf Nederlandse Waddeneilanden behoort Texel tot Noord-Holland. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren tot Friesland.
De weg naar Vlieland of Terschelling voert over de Waddenzee, een gebied met een uniek landschap en uitzonderlijke natuur. Twee keer per etmaal stroomt er vanuit de Noordzee zout zeewater naar binnen, en even zo vaak vallen tijdens laagwater grote delen van het Wad volledig droog. Op deze manier ontstaan er zandplaten, die worden gescheiden door meer of minder diepe geulen. Het woord wad is dan ook afkomstig van het Latijnse woord vadum, dat ‘doorwaadbare plaats’ betekent.
Het ondiepe en relatief warme water van de Waddenzee vormt voor veel planten en dieren een ideaal leefgebied. Zeehonden krijgen er hun jongen, vis zet er zijn kuit af en vogels bereiden zich er voor op hun jaarlijkse trek. Vanwege het bijzondere karakter van dit gebied heeft de Unesco de Waddenzee in juni 2009 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

 
Vlieland

Vlieland is een autoluw eiland met hoge duinen en een grote zandvlakte. Ideaal om te wandelen of te fietsen. Het bestaat uit een oostelijk deel met het enige dorp Oost-Vlieland omringd door duinen, en een westelijk deel de Vliehors, een natuurgebied.

 
Terschelling
De natuur op Terschelling is ongerept en ongekend gevarieerd. Nergens in Nederland vind je in een dergelijk gebied zo’n verscheidenheid aan landschappen, planten- en diersoorten.
Aan de waddenkant van Terschelling loopt over vrijwel de gehele lengte van het eiland een fietspad, zodat u al fietsend kunt genieten van dit unieke landschap.

De reis naar Vlieland of Terschelling wordt verzorgd vanuit Harlingen door Rederij Doeksen of door de reguliere veerdienst.. Rederij Doeksen onderhoudt driemaal daags zeven dagen per week afvaarten op vaste tijden. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een watertaxi.

Dit zijn slechts enkele van de vele dingen die u kan beleven in Friesland. Voor een meer uitgebreid overzicht, neem een kijkje bij de toeristische dienst van Friesland.